De Franse president Emmanuel Macron is maandag gearriveerd bij het Witte Huis. Hij is de eerste wereldleider die door Donald Trump is uitgenodigd voor een staatsbezoek.
Sinds Macron de Franse presidentsverkiezingen won, bloeit een vriendschap tussen de twee leiders. Eerder dineerden de twee op de Eiffeltoren en prezen ze elkaar publiekelijk de hemel in.
Macron heeft als leider van een middenpartij zo zijn eigen ideeën over wat er met de wereld moet gebeuren, maar ondanks de fundamentele politieke verschillen tussen hem en Trump zijn de twee steeds meer naar elkaar toe gegroeid.
Dit vrolijke publieke imago en de gezamenlijke luchtaanval van de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk op de troepen van Assad in Syrië, vormden een optimistische opmaat naar dit staatsbezoek en een toekomstige samenwerking. Maar dit potentieel zou zomaar omver kunnen worden geblazen, waarschuwt Célia Belin, deskundige buitenlandbeleid van de Amerikaanse denktank Brookings Institution.
“Er zijn gebieden waarop de Frans-Amerikaanse samenwerking sterk is en onmiddellijk in actie kan komen, zeker als er een gemeenschappelijk doel is, zoals de precisiebombardementen op Syrië”, zegt Belin. “Maar over het algemeen zullen de twee presidenten op verschillende punten niet dezelfde benadering hebben.”
"Vorige week sprak Macron nog over de burgeroorlog die in Europa woedt tussen de liberale democratie en autoritaire regimes", zegt Ian Bremmer, oprichter van het adviesbureau voor geopolitieke risico's Eurasia Group. "Als hij eerlijk was geweest, zou hij over de VS hetzelfde zeggen en dan zou Trump niet aan zijn kant staan."
De wortels van hun bromance
De sterke band tussen Trump en Macron is voor een groot deel te danken aan hun gemeenschappelijke achtergrond, zegt Brett Bruen, voormalig VS-diplomaat en huidig directeur van adviesbureau Global Situation Room, dat bestaat uit voormalig Amerikaanse ambassadeurs en overheidsfunctionarissen.
Macron klom op in de Franse bankenwereld, een ongewoon carrièrepad voor een president en vergelijkbaar met Trumps roots in vastgoed.
"Macron weet intrinsiek naar welke taal Trump luistert", legt Bruen uit. "Trump moet termen horen als winst en verlies en hij wil weten wat het rendement is op zijn investering."
Na een zoveelste moeilijke week met zijn persoonlijke advocaat Michael Cohen die juridische problemen te wachten staat, houdt Trump het staatsdiner gescheiden van zijn recente strubbelingen. Democraten en de media staan niet op de gastenlijst, waarmee Trump breekt met de gangbare mores van het Witte Huis.
De persoonlijke relatie tussen de twee presidenten staat centraal tijdens het staatsbezoek, zei de persvoorlichter van het Witte Huis, Sarah Huckabee Sanders, voordat Macron maandag arriveerde. "De regering verwacht een openhartig gesprek op basis van de relatie die ze hebben opgebouwd."
Andere wereldleiders kunnen leren van Macron
Hoewel de chemie tussen de twee vaak wordt belicht, zou Trumps clash met justitie de vooruitgang die Macron wil boeken kunnen verhinderen, zegt Bremmer. Zo wil Macron dat de VS bij de nucleaire deal met Iran blijft, maar Trump noemde die 'de ergste deal ooit'.
"Trump staat onder enorme druk in het binnenland", zegt Bremmer. "Het maakt niet uit wie hij ontmoet, zijn focus licht bij het Ruslandonderzoek. Dat zie je aan zijn tweets, je ziet het aan zijn verklaringen."
Maar Macron heeft al wel iets bereikt wat andere wereldleiders nog niet is gelukt: dicht bij de Amerikaanse president komen, stelt Bruen. Andere wereldleiders kunnen een voorbeeld nemen aan Macron, die met Trump door een deur kan door zijn unieke benadering op beleid.
"Andere wereldleiders zouden naar deze blauwdruk moeten kijken als ze zie iets van Trump gedaan willen krijgen, en niet slechts met hem overweg willen gaan", zegt Bruen. "Ze moeten een manier vinden om een raakvlak te creëren met een onconventionele leider – Trump zal niet de enige onconventionele leider zijn waarmee ze te maken krijgen."